Eén van de populairste tradities rond de jaarwisseling, is het maken van goede voornemens. En al weten we inmiddels wel dat het maken van goede voornemens een stukje gemakkelijker is dan het volhouden ervan, blijven we graag geloven dat we het dit jaar echt anders gaan doen.
Als leidinggevende zul je misschien ook enkele voornemens gemaakt hebben. Om nog eens aan je communicatiestijl te werken misschien? Of misschien nog iets duidelijker te zijn over de doelen die je met je team wilt realiseren? En misschien heb je jezelf voorgenomen om je persoonlijke leiderschap naar een ‘next level’ te krijgen? Hoe dan ook, om deze voornemens te laten slagen kun je misschien rekening houden met de volgende tips.
- Geloof er zelf in
Wat je goede voornemen ook is, als je er zelf niet helemaal van overtuigd bent, dan wordt het niets. Bedenk dus goed (en herhaal dit ook) wat het goede voornemen jou brengt.
- Denk bewust na over je grootste obstakels
We richten ons vaak op die mooie droom. We willen dat het lukt. Maar het is ook waardevol om bewust stil te staan bij de zaken die je belemmeren om die droom voor elkaar te krijgen. Besteedt daar bewust aandacht aan. In de psychologie noemen we dit Mental Contrasting.
- Hou het realistisch en haalbaar
Bedenk goed of je doelen ‘uitvoerbaar’ zijn. Wat daarbij kan helpen is om grotere doelen te ontleden in kleinere doelen, die eerder te realiseren zijn. Het behalen van een klein doel voelt als een beloning om door te gaan.
- Zie het jezelf doen!
Stel jezelf alvast voor in de situatie dat het je gelukt is. Zet visualisatie in als hulpmiddel om je doel te realiseren. D.m.v. visualisatie leggen we in ons brein nieuwe neurale paden aan die je kunnen helpen om het ook daadwerkelijk te gaan doen.
- Toon een beetje compassie voor jezelf
Vaak gebeurt het dat wanneer een goed voornemen wordt geschaad, het complete goede voornemen wordt doorgespoeld. Jammer, want een foutje hoeft nog niet te betekenen dat je gefaald hebt. Blijf dus positief en pak de draad gewoon weer op als het even niet lukt.