Blog
/
/
Door Marc van der Wielen

Enkele gouden regels voor feedback

#TopPerformers Tip

De complimentensandwich is een gesprekstechniek die populair is bij leiders, coaches en leraren. Het idee? Verpak een slechte of kritische boodschap met een positief begin en sluit af met eveneens een positief einde.

De vraag is echter; hoe effectief is deze aanpak echt?

De praktijk leert namelijk dat in veel gevallen het positieve begin niet of nauwelijks wordt gehoord als het positieve begin niet ‘gemeend’ is. Wat ook niet helpt is als de ‘zender’ een beperkte geloofwaardigheid heeft, bijvoorbeeld door ervaringen uit het verleden.

Het kan dus ook anders. Zo is het bijvoorbeeld veel effectiever om je opmerkingen niet vooraf te laten gaan met een soort van compliment, maar met de reden waarom je de feedback geeft.

Ik wil graag even met je praten over een aantal verbeterpunten. En dat doe ik omdat ik veel vertrouwen heb in jouw capaciteiten en ontwikkelmogelijkheden.

Wat ook bijdraagt aan een positief effect, is om je eigen rol te dienstbaar te maken. Dus niet vanuit macht of alwetendheid, maar juist omdat je dezelfde ervaring hebt gehad.

Ik heb zelf de ervaring dat ik het meest heb geleerd van mensen om me heen die me ook verder wilden brengen.

Als de feedback voor een deel bestaat uit negatieve punten, dan kun je dat als volgt aanvliegen.

Ik heb een aantal zaken gehoord en waargenomen, ik ben benieuwd hoe jij daar tegenaan kijkt? En dan wil ik samen met jou eens kijken wat we daarmee kunnen doen.

Het lijkt misschien niet zo revolutionair. Toch is het dat wel. Het kiezen van de juiste woorden maakt immers een groot verschil. Dus, doe er je voordeel mee.

Neem ook een kijkje op onze LinkedIn pagina voor meer tips!

Over de auteur
Marc van der Wielen
Ik beschouw het als een uitdaging en voorrecht om mijn jarenlange ervaring, inzicht en kennis in te zetten voor ondernemers en organisaties bij hun ontwikkeling, ontplooiing en groei.