Blog
/
/
Door Marc van der Wielen

Focus en afleiding

Onlangs verscheen er een artikel van Prof.Dr. Theo Compernolle over het vernietigend effect van de mobiele telefoon voor ons brein. In het artikel haalt hij een voorbeeld aan over een heisessie met enkele CEO’s die zich telkens laten afleiden door hun mobiele telefoon. “Het is de bedoeling van een CEO dat je je met regelmaat focust op de langere termijn. Dat je een helikoptervisie ontwikkeld”, aldus Compernolle. De genoemde heisessie had eenzelfde doel. Echter, wanneer er een goede flow ontstond was er niet meer dan één berichtje op de mobiele telefoon voor nodig om de flow te doorbreken. De berichtjes verstoorden de productiviteit en de stress nam toe. Compernolle nam de telefoons in en zag dat er lichte paniek ontstond bij de CEO’s. “Alsof ze verslaafd waren aan hun telefoon”.

De mobiele telefoon kan een prima metafoor zijn voor allerlei operationele details waarmee je als leidinggevende en ‘executive’ mee te maken krijgt. Terwijl je als leidinggevende juist de rust nodig hebt in je hoofd om verantwoorde strategische keuzes te maken en een sparringpartner te zijn voor je ondergeschikten, laten veel leidinggevenden zich gijzelen door de incidenten en details van het moment. Het resultaat? Stress, irritatie, chagrijn, een verminderde empathie en een communicatiestijl die weinig positiviteit uitstraalt.

De oplossing is niet eenvoudig. Want juist datgene waarvan je denkt dat het je ‘grip op de situatie’ geeft, dien je af te zweren en in te wisselen voor rust en reflectie. Juist het niet weten van allerlei details stelt je in staat om een overwogen keuze te maken.

De tip!

Blok in je agenda enkele uren per dag voor reflectie en een moment om eens wat dieper en in rust te kunnen nadenken over belangrijke onderwerpen voor je bedrijf. Het werkt nog beter als je die uren laat voorafgaan aan een wandeling.

Over de auteur
Marc van der Wielen
Ik beschouw het als een uitdaging en voorrecht om mijn jarenlange ervaring, inzicht en kennis in te zetten voor ondernemers en organisaties bij hun ontwikkeling, ontplooiing en groei.